Wat wil je later worden? Veel jongens dromen van piloot, profvoetballer of brandweerman. Meisjes denken meer aan verpleegster of stewardess. Ze weten nog niet hoe klein de mogelijkheden zijn maar ze willen in ieder geval wel IETS zijn. Iets wat aanspreekt, iets wat maatschappelijk status heeft.

Ouderen denken vaker aan rijk worden. Rijkdom geeft vrijheid. Vrij om op vakantie te gaan of in een huis te wonen waarin je je het hele jaar op vakantie waant.

In deze dromen worden alleen de mooie aspecten van een beroep of status getoond. De werkelijkheid is vaak veel minder romantisch. Om piloot te worden moet je vele jaren studeren en als je de studie hebt afgerond is het absoluut niet zeker dat je een baan vindt maar je zit wel met een enorme studieschuld.

Toch is het goed om te dromen. Iedere uitvinding is begonnen met een droom. De droom moet dus worden omgezet in concrete plannen. Plannen met tussenstappen en tijdschema’s. Door consequent je tijdschema te volgen, te evalueren, bij te stellen en weer verder te gaan zal je langzaam maar zeker je doel bereiken en je droom verwezenlijken. Ook rijk worden is een droom van velen. Slechts weinig mensen zullen zo rijk worden als Bill Gates of Elon Musk. Om financieel vrij te zijn hoef je ook niet zoooooooooooo rijk te zijn. Rijkdom is een subjectief gevoel.

Het belangrijkste is dat je kunt voorzien in je dagelijkse behoeften. Zelfs in het rijke Nederland is dat voor bepaalde mensen nauwelijks te doen. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals laag inkomen, hoge kosten, ziekte, domme pech of een overheid die je wegzet als fraudeur. Gelukkig geldt dat niet voor iedereen en toch leven veel mensen van maand naar maand. Hoe dat komt? Deze mensen dromen niet meer. Ze hebben vaste lasten en de rest gaat gedachteloos op. Vaak houden ze aan het eind van hun salaris nog een stukje maand over. Ook deze mensen kunnen weer gaan dromen. Ze hebben ongetwijfeld nog wensen onder het motto als ik ooit nog eens de ……… win. Voor deze mensen geldt dat ze weer moeten gaan sparen. Maak eens een lijstje van inkomsten en uitgaven. Schrap onnodige uitgaven en leg op voorhand iedere maand een vast bedrag opzij op een aparte rekening. Je zult versteld staan hoe snel dit groeit. Het is leuk dat je binnenkort een nieuwe wasmachine of iets dergelijks kunt kopen zonder gebruik te hoeven maken van een krediet wat veel rente bespaart. Geen rente betalen, geen nutteloze uitgaven voor kortstondig genot en sparen leveren je meer op dan gedacht.

Geen onnodige uitgaven en geen geld laten liggen zijn de eerste stappen in de richting van financiële buffers. Helaas laten veel mensen geld liggen bij de overheid. Ze durven geen belastingaangifte te doen. Dat geldt nog veel meer voor de toeslagen. Het is natuurlijk een gek systeem dat je een toeslag aanvraagt op basis van je inkomen uit het verleden en pas achteraf wordt afgerekend op je inkomen van vandaag. Dit kan leiden tot het terugbetalen van je ontvangen toeslagen.

Begin met je belastingaangifte en kijk of je wellicht geld terug krijgt. Vervolgens doe je hetzelfde bij toeslagen. Wie weet begint hier jouw droom.

De aangifte moet 8 mei a.s. binnen zijn. Durf je het niet? Laat mij helpen!

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties